Мартенски дни за България

Тази година положихме началото на една нова инициатива. Нарекохме я: Мартенски дни за България.

Автор: Весела Павлу

Открихме новото начинание на 28 февруари с организирания от учителите Ден на отворени врати.

Два са акцентите в програмата ни през този ден, който изпълнихме с емоции на радост и почит: да отбележим Националния празник 3-ти март и да се забавляваме с изработване на мартенички в деня на Баба Марта.

Започнахме с Открит урок, посветен на Освобождението на България. Урокът се проведе по идея на нашата колежка по история – г-жа Димитрина Динчева, дългогодишен преподавател по история и български език. Децата от 5. и 6. клас се превъплатиха в ролята на ‘‘екскурзоводи в миналото‘‘ и се постараха да пренесат поне за момент родителите и гостите в миналото на България.

Периоди на падения и времена на възход осветляваха с разказите си учениците като следваха естествения ход на времето: падането под турско робство, Априлското въстание, Освобождението. Децата рецитираха откъси от ‘‘ Епопея на забравените‘‘ и ‘‘ Опълченците на Шипка‘‘ и успяха да откроят моментите, в които се проявява борбеният дух на българина и жаждата му за свобода.

Денят на отворените врати продължи с изготвяне на мартеници в Арт работилницата на училището ни под ръководството на г-жа Маргарита Клириду.

В България началото на март е и знак за идващата пролет, която намира своя израз в хубавата традиция на мартеничките. Тях ги носи Баба Марта, която прави „пролетното почистване“ на студените зимни месеци, прогонвайки болести, лошотии и беди. Разказахме за традицията през този ден, в който – по стар български обичай, всички българи си подарявят мартеници – сплетени бели и червени конци.

Инес и Хриси представиха презентация за народните представи за ту сърдитата, ту усмихнатата Баба Марта, за ритуалите, които са спазвали българските жени на този ден, за гаданията и предсказанията, за обредните символите , свързани с този празник. Учителката по изобразително изкуство, г-жа Маргарита Клириду раздаде на всяко дете и родител кратко, онагледено със снимки, описание как да направим най-популярните фигурки на момъка и девойката – Пижо и Пенда, които са и символ на неразделните влюбени.

Родителите, децата и нашите гости изработиха мартеници, които ще изложим в различни кипърски институции. Правейки мартеници, децата от вокална група „Бг сладури“  изпяха песничката ‘‘Баба Марта бързала‘‘ и танцуваха танца „България“.  Хореографията е на г-жа Нина Дончева, дългогодишен преподавател по музика и носител на награди от конкурси и фестивали за вокални групи и индивидуални изпълнители на областно, национално и международно ниво.

За фон на танца ‘‘България‘‘ г-жа Дончева беше избрала видеоклип, показващ забележителностите на България, портрети на националните ни герои и символи на българското – българските мартеници, сурвачки, кукерски маски, българската роза и т.н.

Вторият ден от нашите Мартенски празници беше на 6-ти март.

Нашата идея беше да представим българската култура чрез творби на български творци, живеещи на острова. Показахме картини на художничката Маргарита Клириду, която – имаме това щастие, е и ръководител на Арт работилницата в училището. Изложихме дърворезби на иконописеца Янко Василев, който е член на СБХ. Той работи в областта на декоративното изкуство и е участвал в различни изложби в страната и чужбина.

Г-жа Дошка Кънчева ни показа една малка част от колекцията си от кукли от плат или както тя ги нарича ‘‘парцалени кукли‘‘, а също така ще видим и нейните кукли с моделирани лица. Дошка Кънчева, по професия е програмист, но има безброй допълнителни занимания – професионален фотограф, пише стихове, рисува, прави кукли и не само. Живее в Ларнака, където се намира и нейната работилница, която е отворена за всеки, който иска да твори или иска да се научи да твори.

За да отбележим и Международният ден на жената 8-ми март, на нашето тържество поканихме и членове на Кипърска женска организация, които подготвиха различни традиционни кипърски ястия. Ние от своя страна също приготвихме вкусни български гозби. Дегустирахме и български вина.

Нашите гости – българи и кипърци, се насладиха на гласчетата на нашите ученици, които пяха и танцуваха. Запознаха се и с легендата за българската мартеница от видео клипа, който подготвихмe за тях, и ги окичихме с мартенички.

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes