24 май в Кипър

Тази година изменихме на 10-годишната си традиция да отпразнуваме 24 май в зала с рецитал, песни и народни танци. Вместо това отбелязахме празника по нетрадиционен начин, а именно сред природата в кипърската планина Тродос.

Главната цел на нашето честване беше да поговорим с децата за нашите букви, да отличим в детското съзнание и положим във времето създаването и успоредната употреба на глаголицата, кирилицата и гръцкото писмо.

Много важно за учителите бе да поясним и визуализираме пред децата християнската символика (3 християнски символа – кръст, кръг, триъгълник), която се съдържа в глаголицата, да им обясним, че глаголицата е мисионерска азбука, която трябвало да занесе божието слово на новопокръстените народи.

Разбира се украсихме портретите на Светите братя с венци, пяхме химна им, а първокласниците ни рецитираха стихотворения.

Любимите хора ни връщат в България, но истината е, че има и една по-дълбока връзка, която надскача семейното, която не може да бъде разбрана и разтълкувана, а може да бъде преживяна. За да преживеят тази връзка трябва да привлечем и децата на нашите деца да влязат в дома на нашия, български език. Защото Човекът е единственото същество, което се сродява не по кръв, а по дух е казал Гогол и това става чрез езика.

Нашият нов проект е насочен към децата трето поколение в Кипър, който започваме с подкрепата на Василка Хаджипапа, поет, преводач, литературен критик, която пише своите произведения на български и гръцки.

Една от целта на нашия нов проект чрез езика, книжките, писменото слово децата да преживеят тази връзка с България.

Репортаж за нашето тържество можете да видите в сайта на BiT телевизия на следния линк: http://www.bitelevision.com/kak-praznuvaha-v-nikoziya/

Снимки от празника можете да видите на фейсбук страницата на училището:

, , , , , , , ,

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes